loading

Gjonaj:

18.03.2023. godine

Odlukom o smjeni Cerović šalje se loša poruka svima koji dobronamjerno i objektivno upućuju kritike

Smatramo da takve odluke Ministarstva, mogu imati negativan uticaj na buduće generacije ljekara koji planiraju da daju doprinos našem zdravstvenom sistemu, na način što se stiče utisak da će oni koji javno iznesu svoje stavove i sugestije, a koje nisu po volji vladajućih struktura, biti potisnuti i sankcionisani"

Rajmond Gjonaj, student povjerenik Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore (UCG) saopštio je danas da se odlukom Ministarstva zdravlja o smjeni zamjenice direktora Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), dr Žanke Cerović, šalje loša poruka svima onima koji dobronamjerno i objektivno upućuju kritike u cilju poboljšanja uslova rada ljekara kao i zdravstene zaštite stanovništva.

Cerović je smijenjena sa pozicije pomoćnice direktora KCCG, a iz Ministarstva zdravlja su saopštili da su prilikom prvih kontrola tog resora sa Upravom za inspekcijske poslove utvrđene broje nepravilnosti, koje se odnose na obavljanje djelatnosti za koje nije izdato rješenje Ministarstva zdravlja.

"Smatramo da takve odluke Ministarstva, mogu imati negativan uticaj na buduće generacije ljekara koji planiraju da daju doprinos našem zdravstvenom sistemu, na način što se stiče utisak da će oni koji javno iznesu svoje stavove i sugestije, a koje nisu po volji vladajućih struktura, biti potisnuti i sankcionisani. Time se nastavlja dugogodišnja praksa zastrašivanja medicinskog kadra, koji je, istini radi, ionako u deficitu. Nažalost, svjedoci smo da se taj kadrovski deficit iz godine u godinu produbljuje, a sličnim potezima, proces zadržavanja istog se odvija u pogrešnom pravcu", istakao je Gjonaj u saopštenju.

On je dodao da "duboko zabrinjava činjenica da, već dugi niz godina, takve odluke na neki način ulivaju strah kod ljudi, koji će prihvatiti činjenično stanje, kako ne bi imali posljedica u karijeri, što je vrlo izraženo u našem društvu, posebno od onog dana kada je politika na predatorski način ušla u medicinu".

"Kao rezultat toga, pitam se, da li ja i moje drage koleginice i kolege koji smo pred završetak studija, treba da budemo poslušni i "podobni" kako bi imali svijetlu budućnost u našem zdravstvenom sistemu ili treba da maksimalizujemo napore za bolje uslove i zrelije društvo, a pritom konstantno živimo u strahu da se nekome ne zamjerimo u početku karijere?", poručio je Gjonaj.

Izvor

VIJESTI

18.03.2023. godine

Poštovane koleginice i kolege, uvaženi građani Crne Gore,

U obavezi sam da Vas obavijestim da je jedina moja „ krivica“ to što je Ljekarska komora Crne Gore i ja kao predsjednica Ljekarske komore vrlo konstruktivno kritikovala novi nacrt Zakona o zdravstvenoj zaštiti sa primjedbama i prijedlozima koji su isključivo interes i zdravstvenih radnika i pacijenata u cilju zaštite njihove slobode u segmentu pružanja i dobijanja zdravstvene zaštite. Nedobronamjerni pokušaj Ministarstva zdravlja da napravi raskol između zdravstvenih radnika i pacijenata doveo bi do ozbiljnog narušavanja cjelokupnog zdravstvenog sistema u čemu bi bili gubitnici svi mi zajedno.

Zahvaljujem se na na bezrezervnoj podršci brojnim ljekarima Crne Gore i ljekarima država iz okruženja, građanima Crne Gore, a posebno studentima medicine koji žele da ostanu u svojoj domovini.

Predsjednica Ljekarske komore Crne Gore

Dr Žanka Cerović

VIJESTI

18.03.2023. godine

"Smijenjena sam zbog kritike Nacrta zakona o zdravstvenoj zaštiti"

Smjena sa mjesta pomoćnice direktora Kliničkog centra Crne Gore uslijedila je isključivo zbog toga što sam kritikovala Nacrt zakona o zdravstvenoj zaštiti, jer nijesam jedini ljekar koji pored javne, radi i u privatnoj zdravstvenoj ustanovi, rekla je za Portal RTCG dr Žanka Cerović, specijalista radiologije

Ministarstvo zdravlja danas je saopštilo da je Cerović obavljala dopunski rad bez saglasnosti direktora, čime je, navode, u skladu sa članom 98 stav 3 Zakona o zdravstvenoj zaštiti, počinila težu povredu radne obaveze. Prema tom nacrtu, zdravstveni radnici i saradnici, zaposleni sa punim radnim vremenom u ustanovi čiji je osnivač država, odnosno opština, ne mogu da obavljaju dopunski rad. Izuzetno, dopunski rad se može obavljati uz pisanu saglasnost direktora u toj ili drugoj zdravstvenoj ustanovi, ali isključivo u onima čiji je osnivač država, odnosno opština i u obrazovnoj ustanovi u ukupnom trajanju do jedne polovine punog radnog vremena. Cerović je za naš Portal rekla da će od svih ljekara koji su nastavili da rade u privatnim zdravstvenim ustanovama, samo njih petoro da odgovaraju pred disciplinkom komisijom. "Nacrt zakona je jako loš, ja sam ga kritikovala i to je i razlog ove akcije Ministarstva. Tačno je da su ciljano došli u kontrolu u PZU gdje sam radila oko 15 godina i uvijek uredno imala dozvolu za rad. Ova dozvola inače vazi šest mjeseci i treba je obnoviti. Ministarstvo je "naredilo" da se više dozvole ne izdaju, tako da ni ja ni ostale kolege nijesmo mogli da je dobijemo", pojasnila je Cerović. Kaže da je prestala da radi iz tog razloga i inspekcija koju je angažovalo Ministarstvo zdravlja, nije je ni našla u ambulanti za vrijeme kontrole, već su listali protokole i našli pacijente koje je ranije pregledala. "Bez obzira na objašnjenje vlasnika ordinacije da me povremeno pozove za svoje prijatelje i rođake jer vjeruje mojim nalazima, usledile su kazne i sankcije. Žao mi je što su kao kolateralna šteta stradali i moji kolege, koje su zatekli da rade privatno. Žao mi je što se u današnje vrijeme sankcioniše krajnje dobronamjerna i konstruktivna kritika", istakla je Cerović. Naša sagovornica, koja je i predsjednica Ljekarske komore navodi da ljekari smatraju da im se uzima sloboda da u svoje slobodno vrijeme rade, a i sloboda pacijenta da izaberu ljekara koji će da ih lječi i to u vrijeme koje njima odgovara. "Suština je da ljekari uglavnom rade bez dozvole, a samo zbog represivnog odnosa Ministarstva zdravlja", zaključuje Cerović. Iz Ministarstva su rekli danas da su u kordinaciji sa Upravom za inspekcijske poslove, počeli akciju kontrolisanja zdravstvenih ustanova na svim nivoima

“Prilikom prvih kontrola, utvrđene su broje nepravilnosti, koje se odnose na obavljanje djelatnosti za koje nije izdato rješenje Ministarstva zdravlja, zatim dopunski rad ljekara bez saglasnosti direktora matične ustanove, kao i izdavanje bez recepta ljekova čiji je režim izdavanja na recept”, naveli su u saopštenju.

Izvor

POBJEDA

17.03.2023. godine

Saopštenje predsjednice Ljekarske komore

Ministarstvo zdravlja smijenilo dr Žanku Cerović sa mjesta pomoćnice direktora KCCG jer nije imala saglasnost za dopunski rad, ona poručila da ne osjeća krivicu

Cerović: Rade svi ljekari, liste čekanja ne mogu biti ograničavajući faktor

Ministarstvo zdravlja je u ponedjeljak u 18 sati poslalo Inspekciju u privatnu kliniku gdje sam radila. Tu su našli četiri doktora bez saglasnosti i oni su novčano kažnjeni. Iako im je vlasnik rekao da više tu ne radim našli su neke pacijente koje sam pregledala i poslije 34 godine staža i nijednog prekršaja poslali me na Disciplinsku komisiju i smijenili – kazala je Pobjedi dr Cerović, koja je juče na sajtu Ljekarske komore upozorila ostale doktore na Inspekciju

Žanka Cerović smijenjena je juče sa mjesta pomoćnice direktora Kliničkog centra zbog, kako su saopštili iz Ministarstva zdravlja, dopunskog rada kod privatnika bez saglasnosti menadžmenta KCCG.

Iz ovog Vladinog resora ističu da su, u koordinaciji sa Upravom za inspekcijske poslove, počeli akciju kontrolisanja zdravstvenih ustanova na svim nivoima

Kontrole

Prilikom prvih kontrola, utvrđene su brojne nepravilnosti, koje se odnose na obavljanje djelatnosti za koje nije izdato rješenje Ministarstva zdravlja, zatim dopunski rad ljekara bez saglasnosti direktora matične ustanove, kao i izdavanje bez recepta ljekova čiji je režim izdavanja na recept – naveli su, između ostalog, u saopštenju

Cerović, koja je i predsjednica Ljekarske komore, za Pobjedu je potvrdila da joj je potrebna dozvola za dopunski rad od strane menadžmenata Kliničkog centra istekla u avgustu i da nije mogla da je produži zbog naredbe Ministarstva zdravlja da okosnica za dobijanje saglasnosti bude lista čekanja

Ona kaže da ne osjeća krivicu, te da je odluka o njenoj smjeni, između ostalog, i rezultat kritike na Nacrt zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Cerović je saopštila i da je privatno od avgusta kada joj je istekla saglasnost radila samo povremeno, te da je u prošli petak vlasniku privatne klinike rekla da neće više dolaziti.

Ministarstvo zdravlja je u ponedjeljak u 18 sati poslalo Inspekciju u tu kliniku gdje su našli četiri doktora bez saglasnosti i oni su novčano kažnjeni, Iako im je vlasnik rekao da više tu ne radim našli su neke pacijente koje sam pregledala i poslije 34 godine staža i nijednog prekršaja za sve godine poslali me na Disciplinsku komisiju i smijenili – kazala je dr Cerović.

Saglasnost za dopunski rad, kako je objasnila, dobija se od menadžmenta ustanova za period od šest mjeseci, te se nakon toga mora obnoviti. Međutim, prema njenim riječima, nova naredba to je onemogućila većini ljekara.

U pravilniku koji je donešen 2017. godine uslovi za dobijanje saglasnosti za dopunski rad bili su profesionalan odnos, stručnost poštovanje radnih obaveza i radnog vremena sve dok Ministarstvo zdravlja nije donijelo naređenje da liste čekanja budu okosnica zabrane broj jedan - kazala je dr Cerović, poručivši da odlazak ljekara kod privatnika nikako ne može da utiče na liste čekanja.

U Ljekarskoj komori, kako je naglasila, rade sve kako bi korigovali ovu naredbu. Cerović objašnjava da je lista čekanja samo nešto što definiše kada neki pacijent treba da dođe na pregled.

Dakle, lista čekanja ne može biti ograničavajući faktor - poručuje dr Cerović

Ona je naglasila i da svi ljekari pa i oni koji nemaju saglasnost rade u privatnim ustanovama jer smatraju da su nezakonito ograničeni ne svojom krivicom.

Upozorenje ljekarima

Cerović je juče na sajtu Komore objavila saopštenje u kojem upozorava ljekare od svakodnevnog inspekcijskog nadzora Zdravstvene inspekcije koja postupa po nalogu Ministarstva zdravlja nad privatnim zdravstvenim ustanovama.

Vaš rad u privatnim zdravstvenim ustanovama bez saglasnosti poslodavca biće strogo kažnjeni kako novčano tako i pokretanjem disciplinskog postupka što je neprimjeren odnos prema ljekarina Crne Gore - poručuje ona u obraćanju ljekarima.

Jedini opravdani razlog da se onemogući ljekaru da radi u svom slobodnom vremenu u privatnoj zdravstvenoj ustanovi, kako dodaje, bila bi dokazana nestručnost i neispunjavanje radnih obaveza

Ljekarska komora u više navrata reagovala je kroz dopise i neposredne razgovore, ali nažalost, piše Cerović, sve pomenuto je bilo ignorisano od strane Ministarstva zdravlja.

Izvor

SAOPŠTENJE

17.03.2023. godine

Saopštenje predsjednice Ljekarske komore

images

DOPIS

17.03.2023. godine

Zajednički dopis Ljekarske i Stomatološke komore

images
images

OBAVJEŠTENJE

15.03.2023. godine

Dana 17.3.2023. godine (petak) Ljekarska komora Crne Gore neće raditi zbog održavanja sjednice Skupštine Ljekarske komore Crne Gore.

Stručna služba Ljekarske komore Crne Gore

SAOPŠTENJE

07.03.2023. godine

Ljekarska Komora Crne Gore (u daljem tekstu: Komora) poziva sve svoje članove da u roku od sedam dana dostave svoje sugestije, primjedbe i prijedloge, na e-mail info@ljekarskakomora.me, u vezi sa dopunjenim prijedlogom Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji je dana 3.3.2023. godine objavljen na internet stranici Komore.

Ukazujemo da je dopunjeni prijedlog Zakona o zdravstvenoj zaštiti i pored ranijeg traženja od Ministarstva zdravlja dostavljen Komori tek dana 3.3.2023. godine kada je i objavljen na internet stranici Komore.

OBAVJEŠTENJE

03.03.2023. godine

Svim članovima Ljekarske komore Crne Gore daje se na uvid prijedlog Zakona o zdravstvenoj zaštiti PREDLOG ZAKONA